5 érdekes tény a sportfelszerelésekről

A sportolókról és a sportversenyekről nagyon sok szó esik, annál kevesebbet beszélünk viszont a különböző játékok elengedhetetlen kellékeiről, a sportfelszerelésekről. Ezekről is tudunk azonban különböző érdekességeket.

1.     A lábszárvédők eredete 

A lábszárvédőket már az ókori görögök is használták. A mai láb-, vagy sípcsontvédők használata sok sportágban előírás, sokan nem gondolnak bele azonban, hogy ez tulajdonképpen honnan is származik. A régi időkben bronzból vagy más keményfémből adtak védelmet ezek a lábszárvédők, persze főleg a harctereken, de a 19. századtól elkezdték a harci felszerelés után sportfelszerelésként is használni.

Golflabdák anyaga

Eleinte a golflabdákat, a többi sportban használt labdához hasonlóan állati bőrből készítették. Tollas labdának is nevezték anno ezt az eszközt, ugyanis a kézzel varrott bőrlabdákat általában csirke-, vagy libatollal bélelték ki. Persze ez nem volt mindig biztos megoldás, hiszen ütéskor gyakran szétbomlottak.

3.      A teniszlabda színének eredete

Az első sárga teniszlabdát 1986-ban használták Wimbledonban. Eredetileg a wimbledoni bajnokságokon fehér teniszlabdákkal játszottak, gyakran előfordult azonban, hogy a játékosok nem látták jól a labdát. A teniszlabda nem túl nagy, az élénk szín pedig nyilvánvalóan jobban látszik játék közben, éppen ezért jó ötletnek bizonyult a csere. Fogadás az interneten: valószínűleg egyik mobil sportfogadás oldalon sem fogadnánk olyan sok teniszmérkőzésre, ha biztosra vennénk, hogy a játékosok nem fogják látni a labdát.

4.      Egy úszóruha rövid élete

A 2008-as olimpia után tiltották be a Speedo által gyárott LZR Racer rövidnadrágos úszóruhát, vagyis „cápadresszt”. A betiltás oka az volt, hogy az úszódressz úgy lett kialakítva, hogy lehetővé tegye az izmokban a jobb oxigénáramlást és segítse a test hidrodinamikusabb mozgását. A 2008-as olimpiai játékok során 23 úszórekordot döntöttek ezzel a dresszel, és az érmet nyerők 98%-a viselte ezt a Speedo ruhát. Természetesen hatalmas vita kerekedett az ügyből, aminek a vége az lett, hogy megtiltották az úszóruhát az olimpiai versenyzőktől, és ezzel együtt a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) mindenkorra betiltotta az egész testhosszúságú úszódresszeket (beleértve a Speedo LZR Racer-t és egyéb dresszeket is) az olimpián.

5.      Miből készült a teniszütő?

A teniszütő húrjait korábban báránybélből készítették. Amikor a teniszütőt kifejlesztették, eleinte juh- vagy kecskebélrendszert használták a húrokhoz. Az állatvédők számára ez kissé morbid lehet, de az biztos, hogy ezek az állati anyagok valóban ideálisak ütők húrozásához, hiszen rugalmasok, mégis ellenállóak.