Kik a legjobban kereső edzők?

The Sun összeállított egy listát a 2018-ban legtöbbet kereső labdarúgó edzőkről. A lista nem kevés meglepetést tartalmaz, és olyan nevek is előkerülnek, akikre senki nem gondolna.


A meglepetések, vagy inkább érthetetlenség ott kezdődik, hogy az első 5 helyezett közül, 2 trénernek jelenleg nincsen csapata. Ilyenkor bőven felmerülhetnek bennünk kérdések, például, hogy nem a legsikeresebb edzőknek kéne a legjobban fizetettnek lennie, de ha az ilyen naívnak tűnő kérdéseken túllépünk, akkor is legalább olyan szakembereknek kéne elől helyezkednie, akiket nem rúgtak ki és van csapatuk.A listát toronymagasan vezeti az Atletico Madrid menedzsere Diego Simeone, aki 45 millió eurót keresett, talán az első helye meglepő, de nem csoda, hogy bízik benne a vezetés, hiszen a 2011-es kinevezése óta topcsapatot csinált a klubból, amitől elég távolt állt a csapat a Simeone előtti időszakban. Az Atleti 2011 óta nyert 2 Európa Ligát, játszott 2 Bajnokok Ligája döntőt, megnyerték a spanyol bajnokságot, behúzták egyszer a spanyol kupát és megnyerték 2-szer az Európai Szuper Kupát. A lista második helyén egy kirúgott, csapat nélküli edző található: José Mourinho 31 millió eurót szedett össze 2018-ban. Korábban még érthető lett volna ez a helyezés, de a portugál tréner már régóta nem az igazi. A Portóval, a Chelsea-vel és az Inter-rel elért sikerei nem szorulnak magyarázatra, ekkor mindenképpen az elitbe tartozott. Majd jött a madridi kaland, ahol 3 év alatt mindössze egy spanyol bajnoki cím és egy spanyol kupa győzelem jött össze a csapattal, ettől többet vártak tőle, főleg látva a Real Madrid utóbbi években nyújtott teljesítményét. Az utolsó nagyobb sikere a 2014-15-ös szezonban megnyert Premier League győzelem volt a Chelsea-hez való visszatérése után, de a következő évben kirúgták egy borzalmas szezonkezdet miatt. Az utolsó és a listán aktuális állomása, a Ferguson utáni identitását nehezen megtaláló Manchester United volt. Itt minden adott volt a sikerek eléréséhez, tehetséges fiatalok, sztárjátékosok, hasznos veteránok, de nem jöttek a kiugró eredmények, a játék minőségével is akadtak problémák és a játékosokkal sem találta meg a közös hangot, így 2,5 év után menesztették a klubtól. Azóta az exmanchesteri Ole Gunnar Solskjaer irányítja a gárdát és nem is akármilyen játékot produkálva szárnyal a nagymúltú klub.

A harmadik helyezett óriási meglepetésre a szintén csapati nélküli Thierry Henry. Henry-t a pár éve szebb napokat látott, jelenleg a kiesés elől menekülő AS Monaco  szerződtette nulla edzői tapasztalattal és nem is tartott sokáig a közös munka, pedig a monacói klub nem szűkölködött az újoncedző fizetésével, így Henry 3 hónap edzősködéssel is összeszedett 25,5 millió eurót.

A lista negyedik és ötödik helyét Pep Guardiola és Ernesto Valverde foglalja el, nem lepődtünk volna meg, ha előrébb végeznek. Guardiola karrierjének sikeressége nem nagyon szorul magyarázatra, a Barcelonát, a Bayern Münchent és jelenleg a Manchester City-t irányító szakember, bajnoki címek tekintetében, mindenhol elérte a maximumot és minden állomáshelyén egy domináns játékot játszó csapatot szervezett meg. Viszont a barcelonai időszak utáni Bajnokok Ligája szereplése hagy kivetni valót maga után. A Barcelonával 4 év alatt 2 Bajnokok Ligáját nyert, azóta viszont egyet sem, a Bayer-nel 3 év alatt 3 elődöntőig jutott, ettől biztosan többet vártak tőle a bajor klubnál, a Manchester City-vel még az elődöntő sem jött össze egyelőre. A jelenlegi kiírásban a fogadóirodák a City győzelmére adják a legnagyobb esélyt, ha érdeklik a Bajnokok Ligája fogadások, és jobban megismerkedne az ázsiai hendikeppel, akkor itt megteheti: ázsiai hendikep stratégia.

Érdemes még kiemelni a listáról, hogy két Kínában dolgozó edző is bekerült a top 10-be. Az egykori aranylabdás és világbajnok Fabio Cannavaro és a Cannavaróval világbajnokságot nyerő szövetségi kapitány Marcelo Lippi is komoly összegeket zsebel be Ázsiában, bár ismerve a kínai piacot és látva, hogy folyamatosan topjátékosok igazolnak oda, ez nem is olyan meglepő.